تاریخ انتشار: ۱۸ مهر ۱۳۹۷

اگر در گروه طرفداران میوه زیتون باشید حتما با انواع شورهای زیتون باهسته، بی هسته و شکسته که در بسته بندی های بهداشتی یا به صورت فله ای در حلب ها یا ظروف شیشه ای بزرگ عرضه می شوند مواجه شده اید و شاید این سوال برایتان مطرح شده باشد که کدامیک از انواع این زیتون ها برای مصرف روزانه مناسب ترند.

۷۸۵۳۵۳۲_۴۸۵
اگر در گروه طرفداران میوه زیتون باشید حتما با انواع شورهای زیتون باهسته، بی هسته و شکسته که در بسته بندی های بهداشتی یا به صورت فله ای در حلب ها یا ظروف شیشه ای بزرگ عرضه می شوند مواجه شده اید و شاید این سوال برایتان مطرح شده باشد که کدامیک از انواع این زیتون ها برای مصرف روزانه مناسب ترند.

با توجه به این که در مورد میوه زیتون باورهای مختلفی وجود دارد برای دستیابی به پاسخ هایی صحیح، با دکتر محمد حسین عزیزی، متخصص علوم و صنایع غذایی و رئیس انجمن صنایع غذایی ایران و دکتر سید رضا رضایی دریاکناری، پزشک و متخصص طب ایرانی به گفت وگو نشستیم.

زیتون را با سود، تلخی زدایی می کنند

یکی از راه های مرسوم شیرین کردن میوه زیتون، تلخی زدایی آن با سود یا آب آهک و سپس آب نمک است.

سود مورد استفاده در کارخانجات صنایع غذایی از نوع فود گرید و مجاز برای مصارف خوراکی بوده و در صورتی که سود پس از تلخی زدایی به طور کامل از بافت میوه خارج شود هیچ مشکلی برای سلامت
ایجاد نمی کند.

زیتون کال و تلخ سمی است!

اغلب زیتون های شور و کنسروی تهیه شده در کارخانجات از انواع کال و سبز رنگ بوده و به هیچ عنوان سمی نیستند. در صورتی که افراد بتوانند زیتون را به صورت تلخ مصرف کنند می توانند از خواص آنتی اکسیدانی و درمانی آن بهره مند شوند اما چون مصرف زیتون تلخ گاهی غیرممکن و تنها برخی پرورش دهندگان زیتون آن هم در مقادیر اندک می توانند از آن استفاده کنند، برای ذائقه پسند شدن آن را
تلخی زدایی می کنند.

زیتون بی هسته خواصی ندارد!

در صنعت، برخی از انواع زیتون ها را توسط دستگاه های مخصوص هسته گیری کرده و چون بافت میوه سالم مانده و به آن آسیبی نمی رسد، این نوع زیتون ها مشابه سایر زیتون های هسته دار ارزش غذایی و خاصیت یکسانی دارند.

زیتون شکسته، روغن گیری شده است!

زیتون های هسته دار یا فاقد هسته ای که در بازار به صورت شکسته عرضه می شود نه تنها روغن کشی نشده اند، بلکه در مقایسه با انواع شکسته نشده، یک مزیت دارند. برای این که زیتون بهتر تلخی زدایی و شیرین شود پس از شست وشو آن را با ضربه می شکنند تا سود و آب نمک بهتر وارد میوه شود. در این روش چون آب نمک نفوذ بیشتری در بافت محصول می کند زیتون تا حدودی تخمیر شده و بر خواص تغذیه ای آن افزوده می شود.

برخلاف باور عامه مردم روغن زیتون با شکسته شدن و ترک برداشتن میوه آن خارج نمی شود. روغن در صورتی از زیتون خارج می شود که میوه آن کاملا تحت فشار قرار گرفته و له و تفاله شده باشد. ضمن این که زیتون مناسب برای روغن گیری باید کاملا رسیده و از رنگ سبز تغییر کرده و متمایل به بنفش پررنگ شو د. در حالی که زیتون کنسروی و شور شکسته کال و به رنگ سبز روشن است.

روغن زیتون از شور آن بهتر است!

زیتون کنسروی و شور فله ای که با درصدهای بالای نمک فرآوری می شود برای مصارف روزانه توصیه نمی شود چون نمک آن برای سلامت مضر است. این زیتون اگر چند روز هم در آب خیسانده شود نمک از بافت آن بخوبی خارج نمی شود.

زیتون پرورده مرغوب و روغن زیتون فرابکر و بکر در مقایسه با شورهای زیتون در اولویت مصرف قرار دارد که متاسفانه تهیه فرآورده های مرغوب زیتون بخصوص روغن آن بسیار سخت بوده و توصیه بر این است این محصولات را از میان برندهای معتبر کارخانه ای انتخاب و خریداری کنید.

زیتون شور فله ای آلودگی میکروبی دارد!

زیتون های شور انداخته به دلیل این که در سود و آب نمک با غلظت بالا فرآوری می شود از نظر میکروبی برای سلامت مشکلی ایجاد نمی کند، اما احتمال این که این زیتون ها در مقایسه با نوع کارخانه ای حاوی فلزات سمی همچون سرب، کادمیوم، جیوه و آرسنیک باشد، زیاد است. زیرا نوع سود و خلوص نمک مورد استفاده و جنس ظروف فرآوری و نگهداری زیتون فله ای نامعلوم و نامشخص است. ضمن این که زیتون فله ای تاریخ مصرف مشخصی ندارد.

زیتون سیاه شده بهداشتی است!

اغلب زیتون های سیاه موجود در کشور که به صورت حلقه شده و فاقد هسته عرضه می شود با آهن و مشتقات آن فرآوری شده است و از آنجا که آهن مورد استفاده از نوع فودگرید و خوراکی و بهداشتی است استفاده از این زیتون ها در حد متعادل برای سلامت مشکلی ایجاد نخواهد کرد.

زیتون های درشت، دستکاری ژنتیک شده اند !

میوه زیتون رنگ و اندازه های مختلف دارد. زیتون خیلی درشت موجود در بازار، در ایران پرورش نیافته و معمولا از سوریه و لبنان وارد کشور می شود. این نوع زیتون، دستکاری ژنتیک نشده و فقط در مقایسه با زیتون های ریز یا متوسط ایرانی، گونه شان متفاوت و درشت تر است.

مزاج زیتون گرم است

از دیدگاه طب سنتی مزاج میوه رسیده زیتون، گرم درجه یک و از نظر تری و خشکی معتدل است. زیتون نارس و سبز، مزاج سرد و خشک و زیتون های سیاه طبع گرم و خشک دارند. روغنی که از زیتون رسیده استخراج می شود گرم درجه ۲ و خشک است.

زیتون را همراه غذا نخورید !

زیتون اشتها آور خوبی است و توصیه شده این میوه همراه با غذا و مصلحاتش مصرف شود. بهترین نوع آن زیتون پرورده ای است که با گردو، بادام، سرکه خانگی، روغن بادام، سبزی های محلی و انار ترش تهیه شده باشد. مصرف زیتون رسیده و پرورده ای که با مواد اولیه مرغوب و تازه تهیه شده باشد به همه افراد توصیه می شود.

زیتون داروی بیماری ام اس!

این که در برخی سایت ها و شبکه های مجازی نوشته می شود زیتون درمان کننده بیماری ام اس است، پایه علمی ندارد.

زیتون داروی این بیماری نیست. اما میوه و روغن آن به دلیل درجه گرمی که دارد می تواند پیشگیری کننده از این بیماری باشد.

زیتون جایگزین داروهای مسکن

روغن زیتون خاصیت ضدالتهابی داشته و التیام دهنده برخی از انواع دردهاست و می توان از آن برای گرم کردن و ماساژدادن مفاصل دردناک استفاده کرد، اما این که می گویند زیتون می تواند جایگزین مسکن های ضد درد و ضدالتهاب باشد صحت ندارد.

زیتون یبوست زاست

چون زیتون تلخی زدایی و ترکیبات قابض آن خارج می شود، روغن و میوه آن که غنی از فیبر است، خاصیت لینت دهندگی داشته و برای درمان یبوست تجویز می شود.

 

 

منبع : pezeshk.us

نظرات شما

دیدگاه شما

( الزامي )

(الزامي)